woensdag 2 juni 2021

En ook het loggerzeiltje doet het prima

Ook het loggerzeiltje is klaar! Het past allemaal prima. Het is een van de twee zeiltjes die Ian Oughtred bij deze kano heeft ontworpen en met 3,25 vierkante meter kleiner dan het Hawaii zeil van 4,5 vierkante meter. Dat Hawaii zeiltje is, net als de ama, geen onderdeel van het originele ontwerp. Het is even puzzelen hoe het goed op de rondhouten moet zodat het optimaal staat, maar dat lukt prima met de val en de neerhouder in combinatie. 



En dan het water weer op! Het is goed te merken dat het een wat kleiner zeiltje is, maar beiden zijn prima te hanteren op het water. Eerst stond er nog maar weinig wind maar gaandeweg trok die aardig aan. Ook dan blijft Kulu prima hanteerbaar. Het enige is dat overstag gaan wel eens wat moeilijk gaat. Kulu heeft een wel erg goede koersvastheid. Dat vaart op zichzelf prima, maar op klein water, slootjes en kleine kanalen is dat wellicht lastig. 




Wat ook nog wel een dingetje is, dat is varen zonder de ama of outrigger, de drijver dus. Ik heb het even geprobeerd, maar zonder ama  gaat Kulu spontaan om. Om te varen ben je dan de hele tijd bezig met evenwicht en stabiliteit, terwijl je met ama heel rustig en relaxt vaart. Ik ga het vast nog wel eens proberen als het water een beetje warmer is geworden, maar ik betwijfel of ik veel zonder ama zal gaan varen. 

Het roer doet het uitstekend met de helmstok (de Noorse helmstok op het roerjuk). Maar de pedaalbesturing moet nog wel verder vervolmaakt. De lijnen hebben meer doorvoerpuntjes nodig wil het systeem betrouwbaar blijven functioneren. Toch nog niet helemaal klaar dus... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

En ook het loggerzeiltje doet het prima

Ook het loggerzeiltje is klaar! Het past allemaal prima. Het is een van de twee zeiltjes die Ian Oughtred bij deze kano heeft ontworpen en m...