dinsdag 9 maart 2021

Masten en rondhouten, en meer

 

Kulu wordt een boot met twee "identities", een traditionele zeilkano met een loggerzeiltje, en een pacific style outrigger canoe met een zeiltje dat losjes op een Hawaiiaans "crab claw" zeil is gebaseerd. Dat betekent ook dat er twee masten moeten komen, en twee sets rondhouten. En omdat de zeiltjes verschillen komen die masten ook op verschillende plekken; Kulu krijgt twee mastvoeten. Eerst maar de mast en rondhouten maken voor het logger zeiltje. Yellow ceder balkjes rond maken, verjongen en afwerken. 






Het loggerzeil kan natuurlijk ook in combinatie met de outrigger (ama). Bijvoorbeeld als ik het toch te onstabiel zou vinden of te vaak moet zwemmen. 




Kulu krijgt dezelfde kleuren als Marie.




Buitenboord hangen als het erg schuin gaat is natuurlijk prachtig, maar een kanorand zit niet echt lekker. Vandaar dat ik een zitje heb voorzien. In deze opzet alleen aan de kant waar de outrigger zit, maar ik zou de balken van de outrigger ook langer kunnen maken zodat het zitje ook aan de andere kant te gebruiken is. 





De mast voor het pacific zeiltje komt iets verder naar voren te staan en vindt zijn stevigheid in de dwarsbalk, met ook weer een mastvoet op de vloer. Mast en giek voor dit zeil zijn van bamboe. Lekker licht en goedkoop, en verder niks meer aan doen (behalve natuurlijk bevestigingen maken enzo, wat ik grotendeels nog moet uitpuzzelen, maar goed). 

En dan heb je de mast staan, en dan gaat hij geluidjes maken: pang....  ping.... Inderdaad, er schieten gelijk scheuren in, overlangs. Het is droog en relatief warm (16 graden) in de loods en daar reageert het op. Dat is een bekend verschijnsel, dat doet bamboe nu eenmaal. Ik zie wel hoe het zich verder houdt. In elk geval is het ook een betrekkelijk goedkope oplossing, dus als er eens wat sneller een nieuwe op moet is dat ook geen drama. Liever niet elke dag natuurlijk 😉.




Inmiddels zitten de mastvoeten en de wrangen er in. 




Van wat restanten red ceder van een eerder project heb ik vast een ruwe peddel naar Tahitiaans model in elkaar gezet. Die moet natuurlijk nog verder afgewerkt worden. In principe zou ik Kulu ook met een dubbele peddel moeten kunnen varen, maar een bijpassend model is natuurlijk wel leuker.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

En ook het loggerzeiltje doet het prima

Ook het loggerzeiltje is klaar! Het past allemaal prima. Het is een van de twee zeiltjes die Ian Oughtred bij deze kano heeft ontworpen en m...